Prezviter

Укупно 7 порука

Gorana Ignjic

10.08.2013 11:29:06

Da li bi mi mogao neko odgovoriti sta je ili ko je prezviter?


 
GoRaNa

Atelier LUKOVICH

10.08.2013 11:42:06

Помаже Бог.

Презвитер је оно што ми по србски велимо- свештеник, а може се рећи још и
јереј или поп...

У Христу
Војислав зограф
10.08.2013. 13.29, "Gorana Ignjic" је
написао/ла:

> Da li bi mi mogao neko odgovoriti sta je ili ko je prezviter?
>
>
> GoRaNa
>

Gorana Ignjic

10.08.2013 11:46:09

Hvala puno!


 
GoRaNa________________________________
From: Atelier Lukovich
To: mail-lista@svetosavlje.org
Sent: Saturday, August 10, 2013 1:42:06 PM
Subject: [svetosavlje] Re: PrezviterПомаже Бог.
Презвитер је оно што ми по србски велимо- свештеник, а може се рећи још и јереј или поп...
У Христу
Војислав зограф
10.08.2013. 13.29, "Gorana Ignjic" је написао/ла:

Da li bi mi mogao neko odgovoriti sta je ili ko je prezviter?
>
>
>

>GoRaNa
>

oca33@comcast.net

10.08.2013 15:59:24

Помоз Бог!Добродошли на листу светосавље.орг и молим вас прочитајте прилог у овој поруци.


Презвитер значи јереј, јеромонах,синћел, протојереј, архимандрит, свештеник (донекле, јер је свештеник и епископ), дакле све поменуто је у једном чину - презвитерском. У Цркви постоје три свештена чина: ђаконски (непотпуни), презвитерски и епископски.


Презвитер је један од њих.


оЉуба

ПРАВИЛА ИНТЕРНЕТ ЛИСТЕ „СВЕТОСАВЉЕ”1. Листа „СВЕТОСАВЉЕ” служи ширењу, упознавању и утврђивању православне вере међу члановима и пријатељима. На њој се размењују душекорисне информације и воде хришћански разговори у духу међусобне љубави и поштовања.


2. Појам „Светосавље” треба првенствено разумети као православно хришћанство – српског стила и искуства. Они који се не придржавају јасне разлике између православља и родољубља, са једне стране, и ултранационализма, шовинизма, модернизма или било којих других светских покрета, са друге стране, биће опоменути. Ако наставе са јавним изношењем и пропагирањем својих ставова, биће искључени са листе.


3. Надзор живота и рада ове Листе врши Уредништво коме председава свештено лице. Листа није цензурисана, њу воде домаћини (модератори) које поставља Уредништво. Уредништво такође доноси Правила и решава сва она питања која њима нису обухваћена.


4. Покровитељ Листе Светосавље је Свети Сава – први архиепископ српски. Празник преноса моштију Св. Саве, који Света Црква прославља 6/19. маја, прославља се као крсно име, Слава, Листе. Чланови Листе, у духу хришћанске љубави, братољубља и гостољубља, ће у том циљу, са благословом Уредништва, организовати окупљање – Сабрање, и прослављање Славе. О тачном датуму и месту прослављања Славе, као и о организацији Славе, Уредништво ће благовремено обавестити чланове преко Листе.


5. Чланови на Листи Светосавље могу представљати само себе и износити своје лично мишљење. Они су одговорни за своје поруке или прослеђене информације које не смеју бити у сукобу са поретком, канонима и догматским учењем Православне Цркве.


6. Чланови Листе се могу приватно међусобно дописивати и састајати, ради братског дружења, али то искључиво представља израз њихове слободне воље и одговорности. О организованим Сабрањима чланова Листе, а по жељи и иницијативи самих чланова, у току године одлучује Уредништво, које ће после консултације са члановима и прецизирања организације званично то објавити на Листи и позвати на Сабрање.
УСЛОВИ КОРИШЋЕЊА:


7. Приликом коришћења листе руководимо се најпре принципима из Светог Писма, као што су: „Чувај се да не буде какво неваљалство у срцу твом и да око твоје не буде зло према брату твојему!” (5. Мојс. 5, 9) „У братољубљу будите једни према другима нежни, чашћу чините једни друге већим од себе!” (Рим. 12, 10) Да „расте вера ваша и умножава се љубав свакога од вас, једног према другом... Да вас Бог наш учини достојним звања и испуни сваку благу намеру доброте и дело вере у сили, да се прослави име Господа нашега Исуса Христа у вама и ви у Њему, по благодати Бога нашега и Господа Исуса Христа.” (2. Сол. 1, 3. и 11-12)


8. Званични језик листе „Светосавље” је српски. Сматрамо да није корисна употреба других језика, јер нису сви чланови подједнако у могућности да течно и јасно изразе мисао на страном језику. Дозвољено је навођење веза ка страницама на страном језику. Пожељно је да се за сва додатна објашњења, цитате и сл. користи приватна преписка заинтересованих чланова.


9. Поруке треба започињати и завршавати прикладним православним поздравом и потписати својим крштеним именом. Није допуштена употреба надимака и псеудонима.


10. Инославни гости, па и атеисти, могу бити чланови листе. Уколико њихово гостовање пређе у ширење сопствених убеђења биће искључени, јер је листа намењена ширењу Православља, а не других веровања.


11. Оставља се лична слобода, у оквирима лепог понашања и међусобног поштовања, по принципу „све ми је дозвољено али све не користи”. (I Кор. 6, 12) Ради тога, забрањено је вређање других чланова, наношење штете угледу и поверењу у СПЦ и Светог Саву, нашег заштитника пред Богом. Посебно се искључује свака могућност коришћења хулних речи (псовки) и вулгарног изражавања. Чланови су дужни да се уздржавају од ширења непроверених и лажних информација, цинизма, лицемерја, реваншизма и сличног.


12. Дозвољено је разматрање савремених црквених тема (као што су екуменизам, питање календара и слично) и на начин који одудара од става СПЦ, све док се поруке образлажу на хришћански пристојан начин и са љубављу, по речи св. апостола: „Молим вас, дакле, да се владате достојно звања на које сте позвани, са сваком смиреношћу и кротошћу, са дуготрпљењем, подносећи један другога у љубави, старајући се да чувате јединство Духа свезом мира.” (Ефес. 4, 1-3)


13. Она лица која у својој преписци не поштују Правила или не показују поштовање према Цркви, свештенству и својим ближњим, након опомене биће искључена, као што и Свето Писмо каже: „Ако ли ти згрјеши брат твој, иди и покарај га насамо; ако те послуша, добио си брата својега. Ако ли те не послуша, узми са собом још једнога или двојицу да на устима два или три свједока остане свака ријеч. Ако ли њих не послуша, кажи Цркви; а ако ли не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац и цариник.” (Матеј, 18, 15-17)
ТЕХНИЧКА ПИТАЊА ПРЕПИСКЕ ЧЛАНОВА:


14. Посредничко слање поште није дозвољено. (Под „посредничким слањем” се подразумева да особа која није члан листе шаље писмо особи која је члан, како би га она проследила на листу.)


15. Да би се избегло претрпавање „поштанског сандучета” чланова листе који не поседују јаче рачунаре или интернет „провајдере” (посебно у Отаџбини) препоручујемо:

a) Да се број порука по члану ограничи на 2-3 дневно.
б) Да се уз поруке не шаљу прилози чија величина прелази неколико стотина килобајта. Ако неко жели да пошаље већи додатак, може да га „запакује” или постави на спољни извор („ап-лодује”). У том случају, у поруци би се само навела веза на тај додатак, а пошта би се растеретила. За помоћ у вези са овим питањем чланови листе могу се обратити модераторима.
в) Од чланова листе се тражи да у својој поруци оставе само оне делове претходне поруке на које одговарају, а остатак да избришу.


16. За све недоумице или питања у вези са преписком можете се обратити модераторима листе.


Молитвама Светог Саве, Господе Исусе Христе Сине Божији, помилуј нас грешне. Амин!

oca33@comcast.net

10.08.2013 16:00:12

Помоз Бог!


касним за Зографом :-))


оЉуба

----- Original Message -----
From: "Atelier Lukovich"
To: mail-lista@svetosavlje.org
Sent: Saturday, August 10, 2013 7:42:06 AM
Subject: [svetosavlje] Re: PrezviterПомаже Бог.

Презвитер је оно што ми по србски велимо- свештеник, а може се рећи још и јереј или поп...

У Христу
Војислав зограф
10.08.2013. 13.29, "Gorana Ignjic" < gorana_ignjic@yahoo.co.uk > је написао/ла:
Da li bi mi mogao neko odgovoriti sta je ili ko je prezviter?
GoRaNa

oca33@comcast.net

10.08.2013 16:02:35

Помоз Бог!


Молим вас обратите пажњу на члан девет наших правила:


9. Поруке треба започињати и завршавати прикладним православним поздравом и потписати својим крштеним именом. Није допуштена употреба надимака и псеудонима.


Хвала.оЉуба
----- Original Message -----

Gorana Ignjic

11.08.2013 11:47:25

Hvala vam na ovim korisnim informacijama.Sve sam procitala, ali ja jesam clan na sajtu svetosavlja!

 
GoRaNa


----- Forwarded Message -----
From: "oca33@comcast.net"
To: mail-lista@svetosavlje.org
Sent: Saturday, August 10, 2013 5:59:24 PM
Subject: Re: [svetosavlje] PrezviterПомоз Бог!

Добродошли на листу светосавље.орг и молим вас прочитајте прилог у овој поруци.

Презвитер значи јереј, јеромонах,синћел, протојереј, архимандрит, свештеник (донекле, јер је свештеник и епископ), дакле све поменуто је у једном чину - презвитерском. У Цркви постоје три свештена чина: ђаконски (непотпуни), презвитерски и епископски. 

Презвитер је један од њих. 

оЉубаПРАВИЛА ИНТЕРНЕТ ЛИСТЕ „СВЕТОСАВЉЕ”

1. Листа „СВЕТОСАВЉЕ” служи ширењу, упознавању и утврђивању
православне вере међу члановима и пријатељима. На њој се размењују
душекорисне информације и воде хришћански разговори у духу међусобне
љубави и поштовања.

2. Појам „Светосавље” треба првенствено разумети као православно
хришћанство – српског стила и искуства. Они који се не придржавају јасне
разлике између православља и родољубља, са једне стране, и
ултранационализма, шовинизма, модернизма или било којих других светских
покрета, са друге стране, биће опоменути. Ако наставе са јавним
изношењем и пропагирањем својих ставова, биће искључени са листе.

3. Надзор живота и рада ове Листе врши Уредништво коме председава
свештено лице. Листа није цензурисана, њу воде домаћини (модератори)
које поставља Уредништво. Уредништво такође доноси Правила и решава сва
она питања која њима нису обухваћена.

4. Покровитељ Листе Светосавље је Свети Сава – први архиепископ
српски. Празник преноса моштију Св. Саве, који Света Црква прославља
6/19. маја, прославља се као крсно име, Слава, Листе. Чланови Листе, у
духу хришћанске љубави, братољубља и гостољубља, ће у том циљу, са
благословом Уредништва, организовати окупљање – Сабрање, и прослављање
Славе. О тачном датуму и месту прослављања Славе, као и о организацији
Славе, Уредништво ће благовремено обавестити чланове преко Листе.

5. Чланови на Листи Светосавље могу представљати само себе и износити
своје лично мишљење. Они су одговорни за своје поруке или прослеђене
информације које не смеју бити у сукобу са поретком, канонима и
догматским учењем Православне Цркве.

6. Чланови Листе се могу приватно међусобно дописивати и састајати,
ради братског дружења, али то искључиво представља израз њихове слободне
воље и одговорности. О организованим Сабрањима чланова Листе, а по жељи
и иницијативи самих чланова, у току године одлучује Уредништво, које ће
после консултације са члановима и прецизирања организације званично то
објавити на Листи и позвати на Сабрање.УСЛОВИ КОРИШЋЕЊА:

7. Приликом коришћења листе руководимо се најпре принципима из Светог
Писма, као што су: „Чувај се да не буде какво неваљалство у срцу твом и
да око твоје не буде зло према брату твојему!” (5. Мојс. 5, 9) „У
братољубљу будите једни према другима нежни, чашћу чините једни друге
већим од себе!” (Рим. 12, 10) Да „расте вера ваша и умножава се љубав
свакога од вас, једног према другом... Да вас Бог наш учини достојним
звања и испуни сваку благу намеру доброте и дело вере у сили, да се
прослави име Господа нашега Исуса Христа у вама и ви у Њему, по
благодати Бога нашега и Господа Исуса Христа.” (2. Сол. 1, 3. и 11-12)

8. Званични језик листе „Светосавље” је српски. Сматрамо да није корисна
употреба других језика, јер нису сви чланови подједнако у могућности да
течно и јасно изразе мисао на страном језику. Дозвољено је навођење
веза ка страницама на страном језику. Пожељно је да се за сва додатна
објашњења, цитате и сл. користи приватна преписка заинтересованих
чланова.

9. Поруке треба започињати и завршавати прикладним православним
поздравом и потписати својим крштеним именом. Није допуштена употреба
надимака и псеудонима.

10. Инославни гости, па и атеисти, могу бити чланови листе. Уколико
њихово гостовање пређе у ширење сопствених убеђења биће искључени, јер
је листа намењена ширењу Православља, а не других веровања.

11. Оставља се лична слобода, у оквирима лепог понашања и међусобног
поштовања, по принципу „све ми је дозвољено али све не користи”. (I Кор.
6, 12) Ради тога, забрањено је вређање других чланова, наношење штете
угледу и поверењу у СПЦ и Светог Саву, нашег заштитника пред Богом.
Посебно се искључује свака могућност коришћења хулних речи (псовки) и
вулгарног изражавања. Чланови су дужни да се уздржавају од ширења
непроверених и лажних информација, цинизма, лицемерја, реваншизма и
сличног.

12. Дозвољено је разматрање савремених црквених тема (као што су
екуменизам, питање календара и слично) и на начин који одудара од става
СПЦ, све док се поруке образлажу на хришћански пристојан начин и са
љубављу, по речи св. апостола: „Молим вас, дакле, да се владате достојно
звања на које сте позвани, са сваком смиреношћу и кротошћу, са
дуготрпљењем, подносећи један другога у љубави, старајући се да чувате
јединство Духа свезом мира.” (Ефес. 4, 1-3)

13. Она лица која у својој преписци не поштују Правила или не показују
поштовање према Цркви, свештенству и својим ближњим, након опомене биће
искључена, као што и Свето Писмо каже: „Ако ли ти згрјеши брат твој, иди
и покарај га насамо; ако те послуша, добио си брата својега. Ако ли те
не послуша, узми са собом још једнога или двојицу да на устима два или
три свједока остане свака ријеч. Ако ли њих не послуша, кажи Цркви; а
ако ли не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац и цариник.”
(Матеј, 18, 15-17)ТЕХНИЧКА ПИТАЊА ПРЕПИСКЕ ЧЛАНОВА:

14. Посредничко слање поште није дозвољено. (Под „посредничким слањем”
се подразумева да особа која није члан листе шаље писмо особи која је
члан, како би га она проследила на листу.)

15. Да би се избегло претрпавање „поштанског сандучета” чланова листе
који не поседују јаче рачунаре или интернет „провајдере” (посебно у
Отаџбини) препоручујемо:
a) Да се број порука по члану ограничи на 2-3 дневно.
б) Да се уз поруке не шаљу прилози чија величина прелази неколико стотина килобајта. Ако неко жели да пошаље већи додатак, може да га „запакује” или постави на
спољни извор („ап-лодује”). У том случају, у поруци би се само навела
веза на тај додатак, а пошта би се растеретила. За помоћ у вези са овим
питањем чланови листе могу се обратити модераторима.
в) Од чланова листе се тражи да у својој поруци оставе само оне делове претходне поруке на које одговарају, а остатак да избришу.

16. За све недоумице или питања у вези са преписком можете се обратити модераторима листе.Молитвама Светог Саве, Господе Исусе Христе Сине Божији, помилуј нас грешне. Амин!